ST 17. nap (Hermagor – Dolinza Alm)

Juhuuuu, két perc jarasra sem vagyunk az olasz határtól! Mostmar kezdem nagyon elvezni, ahogy 2-3 naponta valamilyen totalisan mas jellegű hegyvonulatot keresztezünk, es mindig minden megváltozik, még az emberek is egy kicsit. Eddig sosem figyeltem arra, hogy az Alpokon belül is sokféle “alapanyag” van, igazából mintha minden csoport egy uj hegyseg lenne. A Goldbergruppe kövei ezüstösen-femesen csillogoak, a Kreuzberggrupe gyakran olyan, mint a Magas-Tatra, a Salzburger Schieferalpen lemezkes volt, mostanra pedig kezdenek fehéredni a sziklák. Persze ez most igy biztosan nem pontos, mert a geologus oldalam nem az erossegem, de ennyit legalabb megfigyeltem aközben, hogy mindig vizslattam, kell-e Rubyra cipő vagy zokni.

Ma elég hosszú távunk volt, 23 km 1560 m felfele (es 700 le) szinttel. 7 utan már uton is voltunk, igy a reggelünk a vicces Geil nevu folyó partján telt. Csak forgattam a fejem, olyan szép volt a sok pára meg a korai napfény.

Egy óra folyópart után nekivagtunk a hegyoldalnak, es onnantól egesz nap nem mentünk többet sík talajon. 🙂

Talalkoztam egy uj jelenséggel, az Alm-komplexummal. Egyen keresztulmentunk, egyben pedig eppen megalszunk. Egy völgyben 10-15 kis Hütte-szerű ház csoportosul, ezeket hosszabb tavra nyaralók berelik ki (pl csehekbol sok van). Altalaban egy vagy kettő vendéglátó ház van, ahol főtt ételt lehet kapni, es minden mas haz total off grid. Tehenek, lovak vannak, nagyjabol szabadon legelnek az egész Alm területén.

Mielőtt ideértünk a Dolinza Almba, kereszteznünk kellett egy gerincet 1800-on. Északról kergetett az eső, délről meg egyszercsak elénk tárult Szlovénia es az olasz Alpok. Eleg gyorsan elfeledtette a 6 órányi felfelé kapaszkodás gyotrelmeit!

A Dolinza Alm Starhand nevu kis Hüttéjében szálltunk meg, ahol csak matrazlager van. Oda nem engednek be kutyaval, de jó fejek nagyon, mert a hazat körülvevő erkélyen aludhatok Rubyval. Itt bivakolunk most, szakadatlanul kolompolnak a tehenek, nincs terero, az emberek még a hazaik elott ülnek es beszélgetnek egymassal. Szerencsere tök tiszta az ég es annyira hideg sincs, mákom van a bivakolassal. Fazni mondjuk nem hiszem, hogy fogok, mert biofuteses paplanom van, csak szerintem reggelig lebenulok alatta. 😆

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Üzemelteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: