MH 6. nap: Tumultus a paradicsomban (Montferthof – Eishof)

Vasárnap. Ennyi ember máskor nem is érhet rá kirándulni a Val di Fossában… képek csalókák, mindig vártam kicsit, hogy “embertelenek” legyenek.

De kezdjük megint a reggellel.

A Montferthofból viszonylag korán indultam. A sátorhelyért nem is kért a gazdasszony pénzt, csak a zuhanyzásért számolt fel 5 eurót. Ebben a gazdaságban volt egy önkéntes segítő is, főként a vendégeket kalauzolta, kiszolgált, főzött. Mesélte, hogy a dél-tiroli parasztgazdasagokban is gond, hogy a fiatalok nem maradnak otthon, nincs, aki a munkát elvégezze. Emellett ezen a környéken elég sok földcsuszamlás is van, es a kis hegyi folyók sem szeretnek a medrükben maradni. Ezért létezik is valamiféle Bergbauern Verbund, hogy segítse a helyieket és a kis családi vállakozások fennmaradását.

Sajnos Montferthofban nem fényképeztem, de a pici udvaron 2 kacsa, 2 macska és egy kutya rohangalt, vagy 8 csirke csak azert nem rohangalt, mert egy mobilketrecbe volt bezárva, az istálló bejárata pedig az udvar bejárata is volt, így megesett, hogy a sejhajánál fogva kellett odébb toljam egy bocit, ahogy tavaly annyit javasoltátok :), mert másként nem tudtam kimenni.

A Montferthofból reggeli nélkül indultam, és ez sokkal jobb is volt, jobban ment a hegymenet. Csak 10 után álltam meg egy teára meg egy giggelbergi szendvicsre egy elég idilli helyen.

A nap folyamán egymás után fordultam be a völgyekbe, és az út egyre magasabban vezetett, egyre látványosabbá vált.


Kicsit elmosott patakmeder
A cél a Pfossal/Fossa völgye volt, ami már a 13. század óta folyamatosan lakott volt. Ez itt Alm-okat jelent, amik önfenntartó, gazdálkodó kis birtokok tehenekkel, tyúkokkal és minden más jószággal. Az almok többsége itt sajtkészitő volt, a nevüket is innen kapták: Vorderkaser, Mitterkaser, Oberkaser Alm.

Kicsit skanzen jellegű a hely, amit az emberek 99%-a kocsival keres fel. Biztos megérheti, mert miutan a Vorderkaser összes parkolója csurig betelt, megnyitották az egyik legelőt is. Elég lelombozó látvány volt…

A Pfossal völgye mesés. Természetesen többször meg kellett állnunk pacsálni is…

Napi célunk az Eishof volt, ez a legfelső, már évszázadok óta folyamatosan működtetett Alm. 2000 m feletti magasságával és fantasztikus fekvésével és jó konyhájával méltán népszerű kirándulóhely itt a környéken.

Estére a Eishofban komplett kis társaság jött össze: Andrea és Uwe, akikkel már napok óta együtt jöttünk, és egy másik német pár, akik szintén a teljes kört megcsinálták.

MH 6. nap: Tumultus a paradicsomban (Montferthof – Eishof)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Üzemelteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: