AAT 33. nap: A cél (Heiligenblut – Franz Josef Höhe)

Két hét múlva rendezik a Mythos Grossglockner nevű hegyi futóversenyt, aminek az útvonala elvileg megegyezik az AAT első/utolsó szakaszával: Heiligenblutból indulva fel a Grossglockner gleccserének végéhez, a Kaiser Franz Josef Höhéig. Elsőre valahogy úgy tűnt, hogy ha emberek ott felfutnak, akkor nem lehet olyan nehéz, hogy szép lassan ne tudnánk rajta kigyalogolni. 

Éjszaka szinte szakadatlanul esett. A meteo szerint viszont reggelre megérkezik a jó idő, úgyhogy várjuk. Várjuk hajnal 4-kor, mikor először ébredek, de az esőcseppek csak kopognak a sátoron. Aztán 7-kor, amikor már legszívesebben elkezdenék összepakolni, de még mindig esik. Ahogy esik 8-kor is. Fél 9-ig reménykedek, aztán feladom. Nincs mese, ez esőben összecuccolás lesz… 

9 körül eláll annyira, hogy egy fa alatt elázás nélkül meg tudunk reggelizni, de mire befejezzük, újra nekikezd, úgyhogy a másfél kilós sátrat nagyjából két és fél kilósan csomagolom el. Szemerkélő esőben indulunk fel a faluba, ahonnan az Alte Glocknerstraßén kezdődik utolsó napi távunk.

Az égen időnként megjelenik egy-egy bíztató kék folt, de itt napsütésben is tud esni, ezt már megtanultuk. Spórolni szeretnék a szintemelkedessel, és egy helyen a térkép jelez egy rövidítést felfelé, arra megyünk. Csak a végén derül ki, úgy kb. 1,5 km múlva, hogy egy farmra visz, ahol a gazda egyszerűen lezárta a visszacsatlakozást a hivatalos turistaútba. Hátra arc, fordulunk vissza. 

Az idő viszont elkezd tényleg javulni. 🙂 Hátrahagyjuk az aszfaltot is, áttérünk egysávos erdei útra, ami néhol egy kicsit birkás, máshol mg igen látványos.

Van olyan kapu, amin úgy kell Rubyt átemelnem, mert átbújni kicsi, átugorni meg nagy a tákolmány. Szegénykém ilyenkor mindig úgy bepánikol, hogy esetleg otthagyom a kerítés mögött. 🙂

Kiérünk az első hüttéhez, békésen heverő tehenek mellett haladunk. Ez így szuper lenne egész úton… A Briccius kápolnáig csendes és békés is minden. A kápolna nyitva (ritka eset), az oltárterítőn “óvj meg minket a lavináktól” hímzés. 

Briccius kápolna, ahol Briccius, a Jézus vérével zarándokoló szerzetes holttestét egy tavaszi olvadáskor megtalálták, s ahol egy állítólag gyógyító erejű forrás fakadt

Innen felkapaszkodunk egy vízesés (Leiterfall) melletti, kötelekkel biztosított szakaszon (nem volt annyira vészes, hogy kötél kelljen, de mondjuk fagyban jól jöhet a kapaszkodó). 

A vízesés után viszont nagyon tehenes az egész környék. Itt az almokon 1800-as évszámok szerepelnek… Hamar bele is szaladunk egy turistaút középen álldogáló tehéncsordába. Legalább 3 borjút látok hirtelen, de nincs is sok időm körülnézni. Megpróbáljuk a meredek, többnapos eső áztatta hegyoldalban kikerülni a jószágokat. Szerencsére épp jön két pár turista is szemben, velük gyorsan megbeszélem, hogy mindenképp végigvárják a mutatványt. Emberek simán elmehetnek a tehénkék mellett, látszik, hogy ahhoz hozza is vannak szokva. De a kutya az kizárt, guvadt szemmel nézik és fújnak rá, mint valami veszedelemre. Rubyt rövidre fogom, de a terep borzalmas. A nagy igyekezetben bal lábbal bokáig merülök egy pocsolyányi híg tehénszarban, amit a kis terkkingcimpőm azonnal szivacsként magába szív. Hiányzik a bakancsom.:) A tehenek viszonylag békésen végignézik a bénázásom, és végül hagynak gyorsan továbbmenni.

Aztán egyszercsak előbukkan egy havas csúcs. Majd még egy… és egy egész vonulat.

Ruby fölött az már a Großglockner

2000 m-en elérjük az első tavat, amit a Pasterze gleccser vizéből duzzasztottak. Innen 100 m-t kell csak magasabbra kapaszkodni a Sandersee-ig, ami viszont egy természetes tó, közvetlenül a gleccser alatt. Érdekessége, hogy a mára az olvadék telihordta kötörmelekkel, hiszen a gleccser egyre erőteljesebben olvad, és engedi ki a mélyen magába fagyott hordalékot. A Sandersee feltöltődését a klímaváltozas egyik drasztikus mutatójának is tartják, és a gleccser brutális fogyásával együtt figyelmeztető jelként kommunikálják mindenhol a nemzeti parkban. De mit fog érni pár ilyen kis európai országocska, mint Ausztria vagy Svájc a gazdasági nagyhatalmakkal szemben?

Margaritzenstausee
Margaritzenstausee

Panoráma a gleccservölgyről

Miután délelőtt egy hasonló helyen már “leugrott pacsálni”, az olvadékvizet levezető zúgó előtt kiskutya pórázra kerül. 🙂

A gleccser aljában a gps teljesen megkergül, látszólag a tó középén sétálunk, és a felfestések szerint egyre csak a gleccser felé tartunk, nem fel a Franz Josefhöhére. Pedig már haladnunk kéne felfelé, vár ránk a fogadóbizottság. Az utolsó kapaszkodón teljesen kikészülök. Nem vagyok én még elég edzett ehhez… 😀

Akinek még nem ismerős: a törpe turmix Malibu, a 9 éves hős véreb, aki megfogta az Isten lábat, és a menhelyről mostmár ilyen luxusutazásokra jár. 🙂

Hát itt a vége. 

Kb. 550 km 21 000 m szintemelkedéssel, 33 nap alatt, 3 országban, 3 pihenőnappal, Lipicától a 2369 m magas Franz Josef Höhéig. 

Ruby nélkül, egyedül sosem akartam, és nem is tudtam volna végigcsinálni, és tényleg sosem fogom elfelejteni!

AAT 33. nap: A cél (Heiligenblut – Franz Josef Höhe)” bejegyzéshez 6 hozzászólás

Új írása

 1. Sikerült Niki! Megvalósítottátok a nagy álmot! Ruby igazi társad volt mindvégig, fantasztikusak vagytok! 🙂 Remélem lesz miből meríteni egy ideig. 🙂
  Ahogy teltek a napok, egyre többen voltak kíváncsiak az újabb kalandokra. Sok ismerős kéri, hogy tolmácsoljuk a gratulációkat, és sajnálják, hogy nem lesz több esti olvasmány, amit izgalommal vártak. Vagy talán igen?????

  Kedvelés

 2. Sikerült Niki! Megvalósítottátok a nagy álmot! Ruby igazi társad volt mindvégig, fantasztikusak vagytok! 🙂 Remélem lesz miből meríteni egy ideig. 🙂
  Ahogy teltek a napok, egyre többen voltak kíváncsiak az újabb kalandokra. Sok ismerős kéri, hogy tolmácsoljuk a gratulációkat, és sajnálják, hogy nem lesz több esti olvasmány, amit izgalommal vártak. Vagy talán igen?????

  Kedvelik 1 személy

 3. Gratulálok Niki! Napról-napra alig vártam az élménybeszámolót. Bátor és ügyes vagy! Remélem “élőben” is hallhatom az élményeket! Köszönöm, nagyon jó volt!!!!

  Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Üzemelteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: